Pentru a răspunde la întrebare vom folosi standardul ISO 9000:2015 care la punctul 3.5.3 definește un sistem de management.
Astfel un sistem de management poate fi definit ca fiind un set de elemente care inter-relaționează sau interacționează între ele, proprii unei organizații, necesare pentru stabilirea de politici, de obiective și de procese fără de care atingerea obiectivelor ar fi o sarcină grea, haotică, nesigură.
Un sistem de management se poate adresa unui domeniu sau mai multor domenii. De exemplu, se poate adresa domeniului financiar, caz în care un sistem de management financiar ar fi format dintr-un set de elemente care inter-relaționează sau interacționează între ele, proprii unei organizații, necesare pentru stabilirea de politici financiare, de obiective financiare și de procese ce se referă la gestiunea finanțelor organizației fără de care atingerea obiectivelor financiare ale organizației ar fi dificilă.
Astfel un sistem de management al calității ar fi format dintr-un set de elemente care inter-relaționează sau interacționează între ele, proprii unei organizații, necesare pentru stabilirea de politici referitoare la calitate, de obiective referitoare la calitate și de procese ce se referă la managementul calității în organizație, fără de care atingerea obiectivelor referitoare la calitate ar fi grea, haotică, nesigură.
Un sistem de management se poate adresa și mai multor domenii. De exemplu se poate adresa domeniului calității și mediului. Dacă este așa atunci vorbim despre un sistem de management integrat calitate și mediu. Un sistem de management integrat calitate și mediu ar fi format dintr-un set de elemente care inter-relaționează sau interacționează între ele, proprii unei organizații, necesare pentru stabilirea de politici referitoare la calitate și mediu, de obiective referitoare la calitate și mediu și de procese ce se referă la managementul calității dar și al mediului în cadrul organizație, fără de care atingerea obiectivelor referitoare la calitate și mediu ar fi grea, haotică, nesigură.
Cu cât sunt mai multe elementele comune între domeniile cărora se adresează sistemul de management cu atât integrarea va fi mai mare între cele două sisteme, luate separat. Într-un sistem de management integrat pot exista elemente comune identice sau similare (cu un grad mai mare sau mai mic de similaritate) dar pot exista și elemente diferite.
Standardele de management ale ISO au un grad de integrare ridicat, având aceeași structură. Multe clauze sunt identice (identice ca cerință, totuși diferite ca referință) sau similare, dar există și clauze sau cerințe specifice.
- sistem
- management
- micro ˄ cert
- micrôcert